sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Poveştile lui Kirruţ.

Prima zi <3
04.09.2013 ;

O zi obisnuita, in care eu cu mama mea am mers la un magazin mic de animale.Atunci aduceau marfa de perusi, deci am ales sa intru cu mama acolo sa vad ce mai era nou.
''-Mhm, nimic nou.
-Nu-ti place nici unul?
-Toti imi plac, dar nu asta conteaza .. Imi doresc unul verde..a..cu putin de galben si...
-..Trisi.!
-Da.
-Ala de-acolo nu-ti place?
-Ala gras?
-Da,da.
...Si acela a fost momentul in care m-am uitat la el sii...
-Mda. E prea dragut.''
Si ca sa fie clar , nu l-am cumparat pentru ca e dragut si atat.
Ne-am imprietenit si nu a fost greu sa se intample asta.
Aici ne jucam noi...Iar eu o zapaceam cu pozele..




joi, 21 noiembrie 2013

Ce faci cand peruşului îi este teamă de tine?

Normal ca, la inceput, perusul tau este fricos sau in cel mai rau caz- agitat, dar asta nu inseamna ca nu ar vrea sa se imprieteneasca cu tine. El este foarte curios, dar nu te cunoaste si nici nu iti cunoaste intentia. 
Important este sa; vorbesti bland cu el (tot timpul! nu numai cand este nevoie!) , sa nu tipi la el (sau in preajma lui), sa nu bagi mana in colivie atunci cand este acolo (deoarece atunci cand vede mana ta in colivie, isi poate inchipui ca vrei sa ii faci un rau, sau te poate ciupi) .
     Perusii sunt foarte inteligenti si pot afirma ca orice miscare brusca, orice tipatura, orice gest neobisnuit pentru el (si pentru mine) il poate face sa creada ca ii vrei raul. (din toate punctele de vedere, daca toate aceste lucruri sunt reale in viata perusului tau) Asa ca ai grija de la inceput, pentru a nu face perusul sa ii fie teama de tine!
  Il prind in mana ca sa ma joc cu el.
Nu! Nu lua perusul in mana ta ! Chiar de ai intentia de a te juca, nu face asta! Mana ta il sperie pe perusul tau daca nu ai o intentie buna cu ea asupra lui!

...Nu il lua in mana decat atunci cand el chiar are nevoie de ajutorul tau!...

Cum spuneam...
Daca dupa un interval de timp (de 2-3 saptamani) perusului tau ii este inca teama de tine, inseamna ca el nu are inca incredere deplina in tine! Ai grija sa faci tot ce este doar necesar pentru el, nu ce intentionezi tu sa ii faci!

!In primele zile de la adoptie, tine-l inchis in colivie, pentru a se obisnui cu noua lui casa!

Acestea sunt cateva observatii pe care trebuie sa le iei in seama, pentru a face ca perusului tau sa i se para ca ii esti un bun prieten. :)

miercuri, 20 noiembrie 2013

Bolile peruşilor

Sistemul imunitar al unui perus este foarte slab. Fiind o pasare de dimensiune mica, orice infectie poate fi fatala pentru perusi.

Diareea, in cazul lor , nu este o boala in sine, ci simptomul unei boli aparute din cauza virusurilor, bacteriilor, ciupercilor intestinali, boli ale rinichilor, otravire etc. La pasarile sanatoase, excrementele au partea verzuie-inchis separata de cea alba. In cazul in care perusul are diaree cele doua parti sunt amestecate iar pasarea refuza sa manance. De obicei tratarea diareei se face cu orez fiert sau ceai de musetel sau de menta. Diareea apare de obicei vara, din cauza excesului de apa bauta sau din cauza intoxicarii cu mancare stricata. Insa, de cele mai multe ori, diareea este semnul unei boli si se trateaza in mod diferit, in functie de afectiunea cu care este asociata. 

Diareea poate indica si imbolnavirea cu viermele trahealIn acest caz diareea este verzuie si este insotita de vomitat, probleme cu respiratia si depuneri negre-gri pe cioc. Aceasta afectiune este provocata de parazitulTrichomona gallinae, care se stabileste in gatul pasarii. De obicei sunt afectati perusii cu un sistem imunitar slabit consecinta a lipsei vitaminei A, a stresului sau lipsei de igiena. 

Limbricii pot fi o alta problema de sanatate care poate provoca diaree la perusi. Pe langa diaree, se observa slabirea papagalului, lipsa de apetit si chiar viermisori in excremente. Un posibil tratament ar fi hranirea perusilor cu Oregano sau Papaya, care se pare ca impiedica formarea limbricilor.

Psitacoza sau "febra papagalilor" este o boala des intalnita la perusi si ii poate afecta si pe oameni.Diareea, asociata cu pierdere in greutate, dificultati respiratorii, penaj zbarlit, scurgeri la ochi, stranut si conjunctivita sunt simptome ale psitacozei. Perusii care intra des in contact cu alte specii de animale sunt predispusi imbolnavirii cu psitacoza, avand in vedere ca aceasta boala este foarte contagioasa. Tratarea acestei afectiuni se face prin administrarea de antibiotice pe baza de tetraciclina sau derivate, la fiecare 10 zile. Antibioticul poate fi introdus in apa sau in mancarea perusului iar tratamentul este de durata pentru ca bacteria care cauzeaza psitacoza, denumita "chlamydia psittaci", poate trai pana la 45 de zile.


Paraziti intestinali
Veterinarul trebuie sa ia o proba din semintele adunate in gusita  pentru a depista daca este o infectie cu bacterii sau paraziti.De asemenea, este util si examenul excrementelor sau testele de sange. (din pacate, in romania veterinarii nu prea fac aceste lucruri; dau diagnostice din priviri) Perusul poate fi ajutat sa isi goleasca gusita prin administrarea catorva picaturi de ulei de parafina , dar acest lucru trebuie sa il faca tot veterinarul. In cazurile grave, este necesara iterventia chirurgicala.

Nu il trata dupa ureche!!
Acest lucru   Este valabil si pentru RÂIE
Acarioza respiratorie
Cauza- este data de un acarian.
Este greu de starpit.
Simptome (pentru acarioza respiratorie); pierderea apetitului, lipsa de echilibru, penaj umflat, nu se mai joaca des.
Mai greu este cand perusul incepe sa respire mai greu, sta cu ciocul deschis, zvacneste din codita in ritm cu respiratia haraita,emit un sunet ciudat.
Tratament: o picatura pe cioc de ivomec (dupa recomandarea veterinarului), dezinfectia coliviei prin spalarea cu apa fierbinte si pulverizarea de permetrina, dezinfectia tuturor obiectelor cu care pasarea ia contact- deoarece acarienii se pot ascunde in ele si pot infesta din nou perusul cu boala atunci cand acesta se insanatoseste. Inainte de a face toate acestea, luati sfatul veterinarului! Nu incercati singuri! 
Tratament (pentru raie); Un ceai cald de galbenele (in cutiuta cu apa pentru perusi),prinde perusul in mana cu blandete (fara sa il ranesti) si inmoaie crustele de pe picioare si nasul perusului cu vata imbibata bine cu ceai cald (de la farmacie) si incearca sa indepartezi usor , cand se inmoaie bine (repeta tratamentul zilnic-seara si dimineata- timp de 2 saptamani),aplica neguvon (de la farmacie), ai grija sa faci drastic curatenie in colivie,pentru a scapa de acarienii aflati in preajma perusului. Mai multe sfaturi poti lua de la veterinar, dar acestea sunt esentiale. 
Cu raie nu este de gluma! Scapi cu dreu de acesti paraziti si curatenia este cea mai importanta! Altfel, perusii se vor imbolnavi de nou!

Remedii pentru perusii bolnavi:
-Lucerna (frunzele proaspete de lucerna): Ajuta ficatul, detoxifica organismul
-Aloe (sucul de Aloe): este bun pentu sangerarile,arsurile si ranile perusilor; amelioreaza durerea.
-Musetelul: Ajuta digestia, calmeaza perusii care au stari de rau, diaree, etc.
-Papadia (frunzele de papadie): sunt bogate in vitamine, ajuta sistemul imunitar si curculatia sangelui.
-Usturoiul* (poate fi oferit de 2 ori pe luna, daca perusul are paraziti intestinali,virusi,bacterii, etc.)(bucatele de usturoi decojit+optional, adauga niste morcov fiert.); antibiotic excelent , combate bacteriile, virusii si microbii, omoara parazitii intestinali si cei care ataca nasul si pielea.

luni, 18 noiembrie 2013

Jucăriile

Se stie, oglinda este doar o pasiune. Sa trecem la jucarii:
Jucariile potrivite sunt crengile de copac, clopoteii, mingiutele, zorzoanele, scaritele, si toate obiectele colorate care fac sunete si pot fi rontaite sunt potrivite pentru perusi!
1. Crengile de copac. Atentie! Nu folosi orice creanga de copac, fiindca poate fi toxica pentru el! Cauta o creanga prin pomii fructiferi din livada ta, din gradina ta si ofera-le perusului tau. Alege una cu fructe mici, dar inainte spala crenguta si o sa vezi cat de fericit o sa fie vazandu-se pe o creanga si facand miscare de colo-colo.
2. Clopoteii. Sunt indragiti de perusi pentru ca se pot oglindi in metalul lucios si il pot misca cu ciocul. Poti sa il agati in coltul coliviei,in interior, acolo unde perusii se simt in largul lor, in siguranta.
3. Mingiutele. Mingiutele de plastic perforate sunt foarte indragite de perusi! Cumpara 3 sau 4 mingiute si arunca-le pe covor in timp ce perusul este atent la tine. Perusii care nu iau in seama mingiutele si joaca sunt temuti ca vrei sa le faci un rau. Vorbeste bland cu el daca ii este teama si striga-l pe nume, cheama-l sa se joace cu tine.
4. Obiectele care fac sunet ridica curiozitatea perusilor!
5. Scarita colorata. Sunt multe feluri de scarite pe la petshop , dar cele mai indicate ar fi cele de lemn pictate. Tu poti alege ce model vrei;
6. Ai grija la obiectele parfumate sau cu senzor din casa ta, ele pot pune in pericol viata perusului!

duminică, 17 noiembrie 2013

Colivia.

Colivia reprezinta locul de dormit si de manat pentru perusi! Nu ii tine inchisi in ea, pentru ei este o tortura! Lasa-ti perusul sa zboare prin camera ta, sa se joace cu lucrurile tale si fa-l fericit atunci cand este in preajma ta!
Decoreaza colivia in stilul perusului tau. Jucariile lui favorite sa fie mereu prin preajma!
Barile preferate de perusi sunt cele din lemn. OGLINDA: Marea pasiune a perusilor.Perusii sunt de-a dreptul pasionati de oglinzi (ii fac sa creaza ca dincolo de acel material se afla un alt perus jucaus). Cutiutele pentru mancare, de preferat; Colorate.(Le plac mult perusilor!) Orice este colorat si bun de rontait este potrivit pentru perusi! Jucarii,clopotei, scarite colorate si multe alte jucarii;  
Aseaza-le in cusca cat mai "elegant" si astfel incat perusul sa se simta confortabil.

Sfaturi să te împrieteneşti cu peruşul tău

1. Adopta un perus, daca ai nevoie de un prieten sensibil. Dar nu uita! Cand esti in preajma lui, fi la fel de firav cum e el!
2. Nu il adopta doar pentru ca e ieftin, e usor sa ii faci curat la colivie, sau pentru ca mancarea lui e ieftina. Sa stii; El te va costa mult daca nu esti bun prieten cu el de la inceput! ;)
3. Adopta un perus de la un crescator, daca vrei sa fie deja dresat! - cei drasati au mai multa incredere in stapanii lor.
4. Cand il adopti, ai grija de el din prima: 
-Tine-l in colivie [ in jur de 3-4 zile] pana se obisnuieste cu casa ta, cu mirosul casei tale si cu tine...
-Vorbeste bland cu el, nu tipa, nu fa miscari bruste in preajma lui. Orice miscare iute il poate speria pe viata!
5. Perusii sunt foarte inteligenti. Ei isi aduna gandurile si isi amintesc fiegare gest al tau, pe care , e posibil sa nu il uite. Daca vorbesti cu el des poate sa le interpreteze in scurt timp. 
6. Cu toate ca sunt foarte destepti, nu isi pot da seama care e scopul tau cand il adopti.Daca va fi speriat la inceput, incearca sa ii vorbesti bland, sa ii povestesti cate o intamplare a ta..Dar NU UITA: Pe ton bland.
7. Cand perusul incepe sa se ataseze de tine,da-i drumul din colivie si lasa-l sa zboare prin camera si sa exploreze toata casa; Da-i jucariile tale; Joaca-te cu el ; Ofera-i o mica gustare din palma ta!Incearca sa il apropii si mai tare de tine..Poate, o sa fiti cei mai buni prieteni!
8. Atunci cand reusesti sa il dresezi cat mai bine, sa vina pe degetul sau pe umarul tau ,continua sa nu ii faci nici un rau .

About

Buna! Eu sunt Trisi, am 12 ani si...imi plac perusii [ si papagalii, in general.]Sper ca ati auzit despre ei ; Sunt niste pasari foarte firave si timide care merita atentie.Cei care au stiu cum este sa aiba un astfel de "prieten".Cine nu, poate afla citind mai multe articole despre comportamentul, modul de viata sau chiar placerile lor! Sper sa va placa aceasta pagina..